Spre bucuria unora, dar spre surprinderea altora, a venit iarna! Frigul caracteristic acestui anotimp ne afectează, vrând - nevrând, sănătatea. De asemenea, dantura poate fi afectată. Despre sensibilitatea dentară din sezonul rece și despre cum o putem combate, ne-a vorbit doctorul stomatolog Ionela Sighișoreanu. Absolventă a Facultății de Medicină Dentară, din Târgu Mureș, Dr. Sighișoreanu și-a dorit, încă de când era mică, „să pot aduce zâmbete frumoase pe chipurile oamenilor”. Chiar dacă familia o vedea la pupitrul știrilor, astăzi Ionela Sighișoreanu este un medic stomatolog apreciat, care ne-a împărtășit din cunoștințele sale.

„Sensibilitatea dentară nu este o boală”

Reporter: În ultima perioadă, frigul de afară ne dă mari bătăi de cap. Ne afectează sau nu dinții?

Dr. Ionela Sighișoreanu: Temperaturile scăzute suprasolicită organismul, acesta fiind nevoit să facă eforturi suplimentare pentru a funcționa normal. Frigul este un factor extrem care declanșează dureri afectând până și dantura, ducând la apariția sensibilității dentare. Sunt vulnerabile atât persoanele sănătoase, dar mai ales persoanele care prezintă probleme gingivale și dentare.

Reporter: Cum ne dăm seama că avem o problemă serioasă la dinți și nu o sensibilitate, oarecum, firească?

Dr. Ionela Sighișoreanu: Sensibilitatea dentară nu este o boală, este mai degrabă o problemă comună cauzată de expunerea treptată a părților moi ale dintelui şi care se accentuează odată cu înaintarea în vârstă. Dentina, stratul care înconjoară nervul dintelui, este acoperită de smalț la nivelul coroanei dintelui și de gingie la nivelul coletului acestuia. Dentina este străbătută de mici canale (canalicule) ce conțin terminații nervoase și sunt pline cu fluid. În timp, stratul de smalț se subțiază, sub acțiunea diferiților factori, cum sunt periajul agresiv, igiena deficitară, scrâșnirea dinților (bruxismul), a cariilor netratate, uzura dentară, albirea dinților, consumul frecvent de băuturi acidulate oferind o protecţie mai scăzută a dintelui, lasând descoperit stratul de dentină. Foarte important este faptul că există două tipuri majore de sensibilitate dentară: sensibilitatea dentinară, care are loc atunci când dentina este expusă mediului oral exterior și care poate afecta unul sau mai mulți dinți și sensibilitatea la nivelul pulpei dentare, care indică de obicei existenţa unor leziuni. Se poate manifesta prin dureri dintre cele mai neplăcute, ascuţite, adesea apărute brusc şi uneori prelungite mult după momentul contactului cu un produs prea rece, prea cald sau prea dulce.

 

„Controalele periodice regulate sunt esențiale pentru păstrarea sănătății dinților și gingiilor”

Reporter: Există anumite alimente care ne pot proteja dinții?

Dr. Ionela Sighișoreanu: În sezonul rece avem tendința de a consuma băuturi calde: ceaiuri, cafea, vin fiert, dar aceste bauturi, consumate în exces, aduc o cantitate mare de zahăr în cavitatea bucală, dăunând dinților. Important este să evităm alternarea alimentelor și băuturilor calde cu cele reci. Pentru a ameliora sensibilitatea dentară este important să avem grijă de igiena orală, prin periaj corect folosind o periuță cu perii moi, pastă de dinți pentru dinți sensibili și cu conținut mare de fluor, ață dentară, inclusiv  apă de gură, precum și o alimentație rațională. Cele mai bune alimente pentru sănătatea dentară sunt fructele care intensifică producția de salivă, brânzeturile bogate în proteine, calciu și fosfor, nutrienți care atenuează impactul acizilor ajunși la nivelul cavității bucale, legumele verzi conțin fier, o barieră puternică împotriva impregnării petelor pe dinți și deteriorării smalțului dinților. Morcovii conțin vitamina A, necesară unui smalț dentar sănătos. 

Reporter: La ce interval de timp este indicat să mergem la dentist, pentru control?

Dr. Ionela Sighișoreanu: Controalele periodice regulate sunt esențiale pentru păstrarea sănătății dinților și gingiilor, este recomandat ca frecvența acestora să fie de 2 ori pe an.

Interviu Publicat în Independentul Sighișorean, 19.01.2017

Tags: